Kies je taal

L'Archiduc

L'Archiduc
3/01
2016

Brussel: de legendarische Archiduc om zijn 80ste verjaardag te vieren


 
2558/5000

Het is een van de legendarische bars van Brussel en een referentie voor alle jazzliefhebbers: "L'Archiduc". Het etablissement ligt op een steenworp afstand van de beurs en viert binnenkort zijn 80ste verjaardag. Geopend in 1937 en met name in het bezit van Stan Brenders, de beroemde jazzman uit de jaren 1930, ging het letterlijk door de eeuwen heen.
Succesvol herstel

Deze bar kende echter moeilijke tijden in de jaren 80 en zonder een gepassioneerde koper had hij een heel ander lot gekend

Al 30 jaar is het ritueel onveranderlijk voor Jean-Louis Hennart, de eigenaar. In het hart van de Dansaertstraat, in het Vlaamse district van Brussel, is het 16.00 uur wanneer L'archiduc tot leven komt. Een jazztempel die een essentiële referentie is geworden in een bepaalde context.

Omdat in 1985 veel optimisme nodig was om het etablissement over te nemen.

"De apotheek was er al. Er was een Sarma en er was verder niets. Het was een deel van de stad dat vrij donker was", legt Jean-Louis Hennart uit die in dit project geloofde. "De plaats is magisch. De plaats is prachtig. De plaats is echt uitzonderlijk en zodra ik terugkwam voelde ik alle magie van de plaats".

Het is architectonisch de plaats is duidelijk te onderscheiden van aangrenzende bars. Met zijn zuilen en balkon is de art-decostijl, zeer modieus in 1937, volledig bewaard gebleven en heeft hij zelfs wereldberoemde makers beïnvloed. "In het bijzonder voor Philippe Starck, die door de aartshertog werd geïnspireerd om het eerste Costes-café in 1988 in Parijs in de wijk Halles te creëren."

Cosmopolitan en muziekscene

Bij "L'Archiduc" zijn de geesten zeer divers, zoals het publiek dat de vestiging bezoekt, Franstaligen, Nederlandstaligen of Europese toeristen, die allemaal verliefd werden op de plaats.

"Het is het mooiste café in Brussel en een van de oudste: het art-deco-aspect is prachtig! Ik kom uit Limburg maar als ik in Brussel woonde zou ik hier elke dag zijn", legt een klant uit.

De andere bijzonderheid van de plaats zijn de vele georganiseerde privéconcerten, vandaar de permanente aanwezigheid van allerlei artiesten.

Een sfeer die heel lang zou kunnen duren in de Dansaertstraat, omdat de dochter van de baas de laatste tijd steeds meer betrokken raakt, vooral bij de keuze van groepen. Dit Mekka van het nachtleven kan dus in de familie blijven. Klanten lijken zich in ieder geval geen zorgen te maken, want wat er ook gebeurt, het is zeer onwaarschijnlijk dat de sfeer ooit zal veranderen.